Ettersom hver pasient er unik, kommer din veterinær til å skreddersy behandlingen slik at den passer din hund og dens situasjon.
Din hund må overvåkes nøye, særlig i starten, inntil korrekt dose er innstilt. Ved hver kontroll kommer din veterinær til å forsikre seg om at din hund får korrekt dose, ikke for mye, men heller ikke for lite.
Når dere blir enige om hvorvidt behandlingen er adekvat, kreves fortløpende kontakt for å oppdage eventuelle forandringer. Et vanlig anbefalt intervall for kontroll er hver 3.måned.
Se på hundens kliniske symptomer. Alt for å sikre at doseringen er riktig, enten den er for høy eller for lav.
Du kan være til stor hjelp når det kommer til avgjørelser omkring behandlingseffekt.
Dersom din hund utvikler noen av følgende symptomer: trøtthet, oppkast, diaré eller nedsatt appetitt, avbryt behandlingen umiddelbart og kontakt din veterinær så fort som mulig.
Du kan laste ned en enkel behandlingsdagbok her.
For å hjelpe veterinæren å korrekt vurdere klinisk behandlingseffekt, har Royal Veterinary College i London utviklet et verktøy for vurdering av effekt. Det fokuserer på de viktigste symptomene ved Cushings syndrom. Ved å kontinuerlig benytte dette verktøyet, forbedres sjansene for en vellykket behandling.
Ettersom hunden kliniske symptomer er svært viktig med tanke på monitoreringen, er skjemaet ”Cushing’s Clinical Score” utviklet for å holde god kontroll med de mest fremtredende symptomene. Fyll helst ut skjemaet før hver kontroll og ta det med for vurdering.
Du bør se forbedring hos din hund allerede et par uker etter innsatt behandling. Det er likevel normalt at noen symptomer tar lengre tid å få kontroll på. Se tidslinjen for forventet klinisk bedring under:
Når din hund får bedre livskvalitet, får du en bedre livskvalitet. CushQoL-pet spørreskjema er et vitenskapelig verktøy for å vurdere både din hunds og din egen situasjon. Det vil hjelpe å sammenlikne resultatene over tid, og det er anbefalt å svare på spørsmålene før hver kontroll.
Trykk her for å laste ned QoL spørreskjemaet
Selv om den kliniske responsen på behandling alltid er viktig, er det ofte nødvendig å kontrollere visse blodprøveparametre for å sikre at din hund får rett dose. Blodprøver tas regelmessig, ofte med 3 måneders intervaller, men det kan være nødvendig å ta blodprøver oftere eller mer sjelden avhengig av deres situasjon.
Vær nøye med at du fortsetter å gi behandlingen som er forskrevet. Medisinsk behandling kurerer ikke sykdommen, men kontrollerer den.
Det er viktig å komme på avtalte kontroller og følge de anbefalinger du får, f.eks. å føre behandlingsdagbok.