Cushings syndrom er en sykdom som i alvorlig grad påvirker hundens helse, vitalitet og utseende. Cushings syndrom eller hyperadrenokortisisme er en av de vanligste endokrine sykdommene, som stort sett forekommer hos middelaldrende eller eldre hunder.
Hunder med Cushings syndrom produserer for mye kortisol, et viktig hormon som bidrar til å regulere kroppens stoffskifte. Dette kan gi skadelige effekter på andre organer og på kroppens evne til å regulere stoffskiftet.
Kortisol produseres av binyrene, to små kjertler ved siden av nyrene i buken. Et hormon kalt ACTH kontrollerer produksjon og frisetting av kortisol fra binyrene. ACTH produseres i hypofysen, en kjertel på størrelse med en ert som sitter nederst i hjernen.
Konsentrasjonen av kortisol i blodet til en frisk hund varierer ettersom kroppens behov for kortisol endres, for eksempel øker produksjonen av kortisol i binyrene i perioder med stress eller sykdom. Straks stressperioden er over, normaliseres kortisolkonsentrasjonen i blodet.
Cushings syndrom oppstår vanligvis som følge av en svulst - ofte godartet – vanligvis i hypofysen og noen ganger i en binyrekjertel. Uavhengig av årsak vil en hund med Cushings syndrom få en kombinasjon av kliniske tegn som kan misforstås som en del av aldringsprosessen.
De fleste hunder med Cushings syndrom (80 – 85 %) har en godartet svulst i hypofysen.
Svulstcellene produserer store mengder av hormonet ACTH, som deretter stimulerer binyrekjertlene til overproduksjon av kortisol.
I 15 – 20 % av tilfellene skyldes Cushings syndrom en svulst i en av (eller svært sjelden begge) binyrekjertlene, som produserer for mye kortisol.
Uavhengig av årsaken til Cushings syndrom, er utfallet alltid det samme – det produseres mer kortisol enn kroppen faktisk har behov for. Dette medfører langsom utvikling av en kombinasjon av kliniske tegn som er forbundet med Cushings syndrom.